Welk hoofdstel voor je paard of pony

hoofdstel

Het kiezen van een goed hoofdstel voor je paard of pony kan best lastig zijn. Er zijn heel veel verschillende soorten hoofdstellen. En wat voor de één werkt, kan bij de ander juist voor grote problemen zorgen. 

Laten we eens kijken naar de verschillende onderdelen van een traditioneel Engels hoofdstel. Je ziet hieronder een plaatje met pijlen en nummers. 

 Hoofdstelonderdelen hoofdstel

  1. Teugels
  2. Kopstuk
  3. Keelriem
  4. Bakstuk
  5. Bit
  6. Sperriem
  7. Neusriem
  8. Frontriem

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Teugels

De teugels vormen de verbinding tussen het bit en de ruiterhand. Teugels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Meer daarover lees je binnenkort in ons blog over teugels. 

2. Kopstuk

Het kopstuk loopt achter de oren van het paard langs. Deze dient als steunvlak van het hoofdstel, zodat deze goed blijft zitten om het paardenhoofd. Veel kopstukken zijn tegenwoordig anatomisch gevormd. Dit wil zeggen dat ze de de druk zo goed mogelijk verdelen en niet zorgen voor knelpunten. De beide stoten aan de uiteinden van het kopstuk zijn bedoeld om de bakstukken en de keelriem aan vast te maken.

3. Keelriem

De keelriem voorkomt dat het hoofdstel er afgetrokken wordt bij een val. Let er altijd op dat deze riem niet te strak zit. De vuistregel is dat er een volwassen vuist tussen de kaak en de keelriem moet passen.

4. Bakstuk

Het bakstuk is de verbinding tussen het kopstuk en het bit en, bij onder andere anatomische hoofdstellen, de neusriem. Zorg er altijd voor dat de bakstukken nergens voor ongemak zorgen bij je paard. Let er bijvoorbeeld op dat deze niet tegen de ogen aankomen en dat ze aan allebei de kanten even lang zijn.

5. Bit

Een bit bestaat uit een mondstuk en een paar bitringen. Een bit werkt via de tong in op de lagen van het paard. De lagen zijn de tandloze ruimte in de onderkaak. In het algemeen geldt dat hoe dunner het bit is, des te scherper het in de mond werkt, maar de ruiterhand zelf heeft hier een grote invloed op. Hoe zachter de hand, hoe minder scherp het bit inwerkt.

Meer over bitten lees je binnenkort in ons vlog over bitten.

6. Sperriem

De sperriem is een onderdeel van de gecombineerde neusriem. Het hoofdstel op de foto hierboven heeft een gecombineerde neusriem.

7. Neusriem

De meeste hoofdstellen hebben een neusriem. De neusriem oefent d.m.v. druk op het neusbot en de onderkaak invloed uit op het paard. Zorg er bij het vastmaken van de neusriem altijd voor dat er 2 vingers tussen de neusriem en het neusbot passen.

8. Frontriem

De frontriem zorgt ervoor dat het hoofdstel niet naar achteren kan glijden. De frontriem mag niet te klein zijn, want dan knelt deze tegen de oren aan.

Welk hoofdstel kies ik

Bij het kiezen van een hoofdstel is het altijd zaak dat je goed kijkt naar hoe jouw paard of pony hierop reageert.

Zelf gebruik ik bijvoorbeeld voor Zeph en Sammy een anatomisch hoofdstel. Ze vinden dit allebei heel erg fijn. Noortje vind het echter verschrikkelijk, dus daarvoor gebruiken we een hoofdstel met een gecombineerde neusriem.

Sommige ruiters kiezen liever voor een bitloos hoofdstel. Je rijdt je paard dan zonder bit en hindert hem hierdoor niet in de mond. Je oefent echter wel meer druk uit op het neusbot en sommige paarden reageren hier niet goed op. 

Verder zijn er verschillende materialen. De meeste hoofdstellen zijn van leer, maar tegenwoordig zie je ook steeds vaker hoofdstellen van andere materialen, zoals kunstleer of nylon. Het voordeel van een leren hoofdstel is dat deze van goede kwaliteit zijn en lang meegaan. Het nadeel is echter het onderhoud. Een leren hoofdstel moet je regelmatig schoonmaken met een zadelzeep en vervolgens invetten met een lederolie of ledervet. Anders droogt het hoofdstel uit en kan het kapot gaan. Het voordeel van een kunststof hoofdstel is vaak de wat lagere prijs en geen tot weinig onderhoud. Het nadeel is dan weer dat ze wat minder lang meegaan.

Welk hoofdstel het beste is, is voor ieder paard dus anders. Het is proberen wat het beste werkt voor jou paard. En daarnaast moet je rekening houden met je portemonnee.

Heb je hier nou vragen over? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!



Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published