Hoe kan ik mijn zadeldekjes het beste wassen?

Heb jij dat ook wel eens? Dat je je zadeldekje niet goed durft te wassen, omdat je bang bent dat de kleur vervaagt of de vorm veranderd? Om langer plezier te hebben van je zadeldek, is het toch belangrijk om hem regelmatig schoon te maken en te wassen. Het is zelf beter om regelmatig je dekjes te wassen. Zo voorkom je namelijk een verstopte wasmachine.  Wanneer je regelmatig wast, zullen er namelijk iedere keer nog weinig haren op de dekjes zitten en kun je ze er gemakkelijk af borstelen.

Hieronder geven we je een aantal tips voor het wassen van je zadeldek, zodat hij zo mooi mogelijk blijft.

De eerste stap:

Voordat je de sjabrak in de wasmachine stopt, haal je eerst alle haren, vuil en opgedroogd zweet van het dekje af. Dit kun je doen met een borstel of een tuinslang. Denk ook aan de eventuele klittenbandsluitingen, zoals de lussen om de sjabrak aan het zadel te bevestigen en de singellussen. Maak ze goed schoon (hooi en dergelijke kun je er met een staalborstel afhalen) en plak ze goed dicht.

Stap twee:

Om je zadeldek te beschermen tegen eventuele schade door de wasmachine, of om juist je wasmachine te beschermen tegen haren en vuil, kun je gebruik maken van een kussensloop of speciale waszak om je zadeldek in te doen. De haren die toch nog aan het dekje zitten, komen hierin terecht en niet in je machine. Je kunt de kussensloop of waszak dan na het wassen even binnenstebuiten uitkloppen of met de stofzuiger schoon zuigen.

Stap drie:

Gebruik het 30 graden wasprogramma en doe het zadeldek nooit in de droger. Gebruik ook geen wasverzachter. Op lage temperatuur wordt je dekje misschien niet in één keer brandschoon, maar je kunt het dan beter nog een tweede keer wassen op lage temperatuur in plaats van één keer op een (te) hoge temperatuur. Zo blijven de kleur en vorm beter behouden.

Stap vier:

Zodra het wasprogramma klaar is, haal je het dekje direct uit de wasmachine. Zo blijft de vorm goed behouden. Trek de sjabrak eerst weer goed in model en hang hem vervolgens recht te drogen. Zie je na het drogen toch nog kreukels in het zadeldek? Dan kun je hem eventueel strijken op lage temperatuur. Om je dekje beter te beschermen tegen de strijkbout kun je een theedoek bovenop de sjabrak leggen en daar overheen strijken.

 

Extra tips

  • Tijdens het wassen kun je gebruik maken van wasballen. De wasballen verwijderen haar, pluisjes en andere deeltjes van het wasgoed. Ideaal dus voor het wassen van je zadeldekjes! Ze komen schoner uit de wasmachine en je wasmachine blijft ook schoner. Dit voorkomt verstoppingen door paardenharen in je wasmachine. De wasballen zijn bovendien herbruikbaar. Je verwijderd simpelweg het vuil uit de wasballen en ze zijn klaar voor een volgende ronde.
  • Vetvlekken van je laarzen of zadel op je zadeldek krijg je er met een gewone was niet uit. Vanish of een ander soortgelijk wasmiddel helpt daar goed bij. Maar let op: dit wordt meestal afgeraden in de wasvoorschriften! Maar als je de vlekken er echt uit wil hebben, zou je dit risico kunnen nemen.

De zadelonderlegger

Wil je ook je zadelonderlegger wassen? Helaas is hier geen vast stappenplan voor, omdat er simpelweg heel veel verschillende zadelonderleggers van diverse materialen zijn. Onderleggers met echt wol, kun je met een speciaal wolwasmiddel wassen. Als je geluk hebt zit er een speciaal handwas/wolwasprogramma op je wasmachine. Als dit niet zo is, dan is de enige optie om je zadelonderlegger echt met de hand te wassen. Het laten drogen van wollen zadelonderleggers gaat het beste op kamertemperatuur en niet direct of vlakbij de centrale verwarming of een andere warmtebron.


Zadelonderleggers zonder wol kunnen meestal gewoon in de wasmachine gewassen worden op het 30 graden wasprogramma. Maar ook bij de varianten zonder wol zijn er onderleggers die met de hand gewassen moeten worden. Kijk daarom voor de exacte wasvoorschriften altijd op de bijgeleverde informatie.

De professionele oplossing

Durf je het toch niet aan om zelf je dekje of zadelonderlegger te wassen of heb je geen zin in gedoe? Dan kun je je zadeldekjes ook professioneel laten wassen bij een paardendekenwasserij. Je kunt je dekjes meestal afgeven bij een servicepunt bij jou in de buurt, of je kunt vragen of de wasserij de dekjes bij jou thuis ophaalt. Super easy.

Google op “paardendekenwasserij” om de wasserijen bij jou in de buurt te vinden.

 

Werken deze tips allemaal niet? Dan is er helaas nog maar één oplossing........

zadeldekje of sjabrak wassen


Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published