9 manieren om je angst te overwinnen als ruiter (of voor een wedstrijd)

angst paardrijden angst wedstrijd

Angst overwinnen paardrijden

Angst raakt iedereen, of het nu gaat om angst om op je paard te stappen, faalangst voor een wedstrijd, angst voor succes of zelfs angst voor de angst. We hebben allemaal weleens angst ervaren in ons leven en het kan een struikelblok zijn dat ons ervan weerhoudt om echt succesvol te zijn.

Angst kan je niet tegenhouden, als je het niet toelaat. Er zijn verschillende manieren om angst te overwinnen, hier is onze top 9:

1. ONDERSCHEID DE REALITEIT VAN PERCEPTIE

Vraag jezelf af wat er werkelijk aan de hand is, zoek de feiten en laat ze prevaleren boven je gevoelens.

2. IDENTIFICEER DE TRIGGER

Zoek uit door wat en op welk moment je in een situatie wordt getriggerd. Door je trigger te leren herkennen, leer je het te bestrijden. Het inzicht zorgt ervoor dat je bewuster kunt kiezen hoe je op de situatie wilt reageren. Wist je dat veel bekende artiesten angsten hebben? Zelfs zo erg dat ze soms moeten overgeven voor een optreden? De ene artiest ziet dit als teken dat hij of zij er helemaal klaar voor is, terwijl de ander tijdelijk moet stoppen met optreden door de angst.

Welke keuze maak jij als je getriggerd wordt?

3. WEET WAAR ANGST IN JE LICHAAM LEEFT

Vaak neemt angst het fysiek over. Het beïnvloedt verschillende mensen op verschillende manieren. Identificeer of/hoe het jouw fysieke lichaam beïnvloedt en doe oefeningen om voor jouw lichaam te zorgen. Bijvoorbeeld: als je stress in je rug hebt, kun je strekoefening doen, foamrollen, enz. Bij spanning in je schouders kun je leren je schouders omlaag te doen en te ontspannen door te letten op je ademhaling.

4. ZIE HET GLAS HALFVOL

Change perception. Angst paardrijden

Perceptie is een zeer krachtig iets, en hoe je je voelt over je situatie bepaalt hoe je reageert. Dus denk positief en je hebt een  veel grotere kans op succes. Dit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren; oefen met slechts één gedachte. Wat is een terugkerende negatieve of angstige gedachte die je hebt? Werk aan het omkeren van deze ene gedachte. Doe dit vaak, dan zal het een gewoonte worden en gaat het automatisch.

 

5. OEFEN DANKBAARHEID 

Schrijf elke dag 1 tot 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Het maakt niet uit hoe groot of klein het is, dankbaarheid helpt de mind te verschuiven naar een positief gevoel dat na verloop van tijd de angst overwint.

6. LUISTER NAAR JE INNERLIJKE STEM

Volg je innerlijke gesprekken. Als je het niet tegen een vriend zou zeggen, zeg het dan ook niet tegen jezelf. Spreek positief tegen jezelf en herinner jezelf aan je sterke punten. Als dat lastig is, bedenk dan wat je in deze situatie tegen een goede vriend of vriendin zou zeggen.

7. MAAK EEN NIEUWE ASSOCIATIE

Herinner jezelf eraan dat het gevoel en het moment voorbij zullen gaan. Concentreer je op de positieve uitkomst van de situatie, in plaats van op het beangstigende stuk ertussenin. Het helpt om te denken aan een situatie waarin je je helemaal vrij en ontspannen voelde, bijvoorbeeld tijdens een strandrit met je paard.

8. OEFEN ADEMHALINGSOEFENINGEN

Breath in and calm your body and mind

Ademen helpt je lichaam te centreren; wanneer je stopt met ademen, stopt jouw hart met kloppen. Je kunt een aardingsoefening doen, of zelf 5 keer diep en lang ademhalen om jezelf te kalmeren en te centreren. Het is het beste om je dag hiermee te beginnen, maar oefen gerust de hele dag door.

Een plus is dat dit makkelijk kan terwijl je aan het paardrijden bent.

9. CREER EEN VEILIGE RUIMTE

Als je je veilig en zeker voelt, is er geen ruimte voor angst. Zoek een veilige plek waar je je kunt terugtrekken als je ziek wordt, of dit nu een echte plek is zoals je slaapkamer of op stal, of een plek in je hoofd zoals het strand. Dit gevoel van comfort zal je kalmeren en je in staat stellen je angst onder ogen te zien.

Houd er rekening mee dat dit slechts 9 strategieën zijn, niet alles werkt voor iedereen. Maar dit is een plek om te beginnen. Begin met het implementeren van deze technieken in je leven en laat angst je er niet van weerhouden om dit jaar je doelen en je hoogste potentieel te bereiken!

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met MindLuck Coaching. Meer weten over hoe je je angst nu het beste kan aanpakken? Of hoe je lichaam bijvoorbeeld meer in balans komt? Neem dan zeker even contact met haar op.Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published