Zomereczeem: zo los je het op

Het voorjaar is voor veel mensen het favoriete seizoen. Het wordt weer warmer, alles begint te groeien en het is weer langer licht. Heeeeeerlijk! 

Helaas is dit niet voor alle paarden en pony's even fijn. Muggen, knutten, vliegen en ander gespuis wordt weer actief in de lente. Voor paarden en pony's met zomereczeem het startsein voor jeuk en schuren. Vooral op de staart en manen, maar ook op de buik, schoft en hals wordt geregeld geschuurd. Vaak tot bloedens toe.

Waar komt de jeuk vandaan?

Zomereczeem, oftewel Staart- en Maneneczeem (SME) is een factoren ziekte. Er is hierdoor niet één oorzaak aan te wijzen die, wanneer deze wordt weggehaald, het probleem verhelpt. Bij paarden en pony’s met zomereczeem reageert het immuunsysteem te hevig op een bepaald eiwit in het speeksel van de knut mug. De knut is een lastig en moeilijk te bestrijden mugje, dat voor veel overlast zorgt bij gevoelige paarden. 

Vooral sobere rassen als de IJslander, Fjord, Haflinger en de Fries hebben er erg veel last van, maar het wordt ook meer en meer gezien bij andere rassen.

Wanneer het immuunsysteem reageert op het eiwit van de knut, maakt het lichaam de antistof immunoglobuline E (IgE) aan. Deze antistof speelt een belangrijke rol in het paardenlichaam bij de bescherming tegen parasieten. Maar bij paarden en pony’s die allergisch zijn voor de knut mug gaat de stof zich hechten aan bepaalde cellen van het afweersysteem. Deze cellen bevinden zich onder de huid. Wanneer het paard of de pony vervolgens opnieuw gestoken wordt herkend de IgE antistof het speeksel van de knut en barst open. Hierbij komt histamine vrij, wat ervoor zorgt dat het afweersysteem wordt gealarmeerd. Hierdoor ontstaan er lokale ontstekingsreacties die gepaard gaan met zwellingen en jeuk.

Hoe los je dit op?

Aanpassingen aan het management kunnen het welzijn voor paarden met SME flink verbeteren. Je kan hierbij denken aan rantsoenaanpassingen en het reguleren van de stofwisseling/immuunsysteem. Ook het voorkomen van contact tussen de mug en je paard of pony door middel van een eczeemdeken of aangepaste weidetijden kunnen uitkomst bieden. Zet je paard op stal rond de schemertijd en bij windstille warme dagen.

Immuunsysteem verbeteren

Een belangrijke stap om de jeuk te verminderen is om het immuunsysteem te ondersteunen en de weerstand van je paard/pony zoveel mogelijke te verbeteren. Je kan dit doen door bijvoorbeeld het toevoegen van Equi Total Balance aan het rantsoen.

Wanneer de darmflora niet in balans is en/of het darmstelsel niet actief functioneert, heeft dit gevolgen voor de opname van nutriënten uit de voeding die je paard/pony dagelijks krijgt. Op den duur zullen er in het lichaam tekorten ontstaan waardoor de weerstand verminderd. Het immuunsysteem kan dan minder goed zijn werk doen en hierdoor kunnen problemen ontstaan. Daarbij krijgen schadelijke invloeden in de darmen meer kans krijgen wanneer de darmflora niet in balans is. Het immuunsysteem moet dan harder werken om het lichaam schoon te houden.

Krachtvoer

Om het immuunsysteem en de weerstand te ondersteunen en de darmflora in balans te brengen zou je goed moeten kijken naar het krachtvoer dat je jouw paard of pony geeft. Er zijn tegenwoordig steeds meer zogeheten balancers op de markt die beter kijken naar wat gezond is voor je paard of pony.

Wat echter vaak fout gaat bij deze balancers is dat ze heel veel organisch selenium bevatten. Je ziet steeds meer paarden die een te hoge selenium waarde in het bloed hebben. Een te hoog selenium gehalte kan insulineresistentie veroorzaken (zelfs al is je rantsoen verder volledig suikerarm). Ook wordt bij balancers met luzerne vaak niet de gehele luzerneplant gebuikt. Terwijl in het bladgruis van de luzerne plant juist veel belangrijke aminozuren en natuurlijke vitamines, mineralen en spoorelementen zitten die de weerstand ondersteunen.

Fibra heeft daarom speciaal Anti-itch voer ontwikkeld. Met als basis de Fibra Premium bevat dit voer zeer weinig suiker en geen ballast stoffen. Ook gebruiken zij de gehele luzerneplant in hun voeders. Daarbij bevat het veel structuur en volume wat ervoor zorgt dat het spijsverteringsstelsel wordt geactiveerd. Hierdoor worden alle benodigde voedingstoffen zo optimaal mogelijk opgenomen.

Daarnaast zijn aan de Anti-itch speciale ingrediënten toegevoegd. Deze brengen de darmflora in balans en ondersteunen het lichaam om afvalstoffen af te voeren. Wil je specifiek weten wat de mycotoxinebinders, anti-oxidanten, gisten en levende gisten, betaclucanen en de verschillende extra vitamines in de Anti-itch voor functie hebben? Lees dan de blog van Fibra zelf hierover: ’’Uitleg over de speciale ingrediënten van Fibra Anti-itch’’

Ruwvoer

Omdat alleen de aanvullende voeding niet altijd de jeuk helemaal kan wegnemen is het ook belangrijk om naar het ruwvoer van je paard/pony te kijken. Dit vormt het grootste gedeelte van het rantsoen en voldoende passend ruwvoer draagt bij aan een actief verteringstelsel en een goede darmbalans. Helaas is het gras, hooi en/of voordroog in Nederland voor veel paarden en pony’s te rijk. Hierdoor krijgen ze te veel ballast in de vorm van suiker en fructaan binnen. Helaas is het niet altijd mogelijk is om schraal hooi of voordroog (< 10% suiker) te verkrijgen en veel paardenhouders willen hun paard/pony ook niet helemaal het gras onthouden.

Daarom heeft Fibra ook een Anti-itch crème ontwikkeld. Met deze crème bescherm je de huid van je paard en wordt de knut mug op afstand gehouden. Daarbij neemt het de jeuk weg en wordt de huid verzorgd, zodat deze kan herstellen.

Wanneer je paard of pony al geschuurd heeft, kun je met deze crème de vicieuze ‘’jeuk’’ cirkel doorbreken. Je kunt deze crème uiteraard ook gebruiken wanneer je jouw paard of pony niet voert met Fibra.



Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd