Hoe kies je de juiste stijgbeugels?

stijgbeugels

Stijgbeugels zijn een essentieel onderdeel van je optoming. Je gebruikt ze niet alleen om op je paard te stappen, maar je hebt ze ook nodig voor stabiliteit en veiligheid in het zadel. Bij ZepHill Equestrian hebben we verschillende soorten stijgbeugels in ons assortiment van het merk Horka. 

Maar hoe weet je nou welke stijgbeugel voor jou geschikt is?

Stijgbeugels zijn er in veel verschillende soorten en maten. Allereerst moet je weten welke maat je nodig hebt. De maat wordt uitgedrukt in centimeters, gemeten aan de binnenkant van de stijgbeugel. Maat 12 is de meest gangbare maat voor een volwassene. Heb je iets smallere voeten? Dan is voor jou maat 11 wat beter geschikt. Kleine kinderen kunnen het beste kiezen voor maat 10. Deze beugels zijn wat kleiner en vaak ook lichter.

Let er altijd op dat je stijgbeugels niet te klein zijn. Je voet kan dan namelijk gemakkelijk vast komen te zitten. Dat is heel gevaarlijk bij een val.

Typen stijgbeugels

Er zijn verschillende typen stijgbeugels. Je hebt natuurlijk de standaard RVS stijgbeugels, maar ook flexibele stijgbeugels, veiligheidsbeugels en zelfs lichtgewicht stijgbeugels. Per ruiter verschilt het welk type stijgbeugel je het beste kunt kiezen.

De gemiddelde ruiter zal meestal gaan voor standaard RVS beugels. Deze zijn prima geschikt voor dressuur, springen en recreatie. Ze geven voldoende ondersteuning aan de voeten tijdens het paardrijden. Heb je snel last van je gewrichten? Dan kan je kiezen voor flexibele stijgbeugels. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor ruiters met spier- of knieklachten. Ze hebben meer ‘vering’ en verminderen daardoor de druk op de spieren.
 
Heb je nou over het algemeen moeite met het recht houden van je voeten? Dan bestaan er ook a-symmetrische stijgbeugels. Die helpen je voethouding te corrigeren.

 

Bling Bling

Ook worden stijgbeugels steeds meer gezien als mode-item. De ene sprankelt nog harder dan de ander. Hou jij wel van wat extra bling aan je zadel? Dan hebben wij bijvoorbeeld de lichtgewicht stijgbeugels met diamantjes van supersterk aluminium. Of je kunt helemaal de show stelen met shiny gouden beugels.

Speciaal voor de kleine ruitertjes

Voor kinderen zijn normale stijgbeugels vaak te groot en/of te zwaar. Speciaal hiervoor zijn kleinere kunststof beugels ontwikkelt. Wij hebben ze met een kek roze anti-slip plateau.

Extra veiligheid

Kan het voor jou allemaal niet veilig genoeg? En wil je echt zeker weten dat je voet niet in de beugel blijft hangen tijdens een val? Dan hebben we ook speciale veiligheidsbeugels genaamd Fillis. Dit is een stijgbeugel met elastiek die bij onveilige situaties losschiet, waardoor de voet niet in de beugel blijft hangen. 

Voor de allerkleinsten zijn er ook veilige beugels met teenkapjeHet kapje voorkomt het door de beugel glijden van je voet.

Stijgbeugelriemen

Een ander belangrijk onderdeel van je optoming zijn de stijgbeugelriemen. Deze gebruik je om de stijgbeugels aan het zadel te bevestigen. Ze moeten van goede kwaliteit zijn en je dient ze regelmatig te controleren op slijtage. Op deze manier kom je niet voor onaangename verassingen te staan wanneer je wilt gaan rijden. Wij hebben verschillende stijgbeugelriemen in onze webshop, bijvoorbeeld deze lederen riem met zilveren gespen van Horka.


Bestel je stijgbeugels en stijgbeugelriemen nu in de webshop van ZepHill Equestrian. Bestellen via onze website is snel en eenvoudig. Bestel je op een werkdag voor 15:00? Dan wordt deze dezelfde dag nog klaargemaakt om bij DHL aangeboden te worden. Wij bieden de pakketten aan van maandag tot en met zaterdag in zowel de ochtend, middag als avond. De exacte levertijd wordt altijd aangegeven in de tracking van het pakket, die je indien gewenst via de mail ontvangt.

Heb je nog vragen over je bestelling of onze producten dan kan je altijd contact met ons opnemen. Wij staan graag voor je klaar.


Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd